top of page
  • Kristóf Csörnyei

V. Planéták mint archetípusok — 3. rész: a planéták analógiáinak áttekintése

Frissítve: febr. 4.


Most, hogy az előző két részben részletesen áttekintettük a planéták által szimbolizált lélektani folyamatokat — mind dialektikai, mint evolucionáris szempontból —, szeretnék egy rövid, összefoglaló áttekintést nyújtani azok egyéb jelentéstartalmáról is. Ezt kulcsszavak, analógiák, illetve jelmondatok segítségével teszem, hiszen véleményem szerint mégiscsak így lehet a leghatékonyabban értekezni az archetípusokról, továbbá az asztrológia alapját képező asszociatív gondolkodást ill. szimbolikus szemléletmódot is így lehet talán a leginkább stimulálni azokban, akik még csak most ismerkednek vele.


Felvettem a listába az egyes planétákkal analóg testrészeket ill. szerveket is, amihez elsősorban Ruediger Dahlke A betegség mint szimbólum c. kiváló, lexikonszerű könyve szolgált útmutatóul, de Dubravszky és Eörssy tankönyvének egészségügyi asztrológiáról szóló 6. fejezete is a segítségemre volt. Noha nem kifejezetten a szakterületem az orvosi asztrológia, egyre többet olvasok és informálódok a témában. Thorwald Dethlefsen és Ruediger Dahlke Út a teljességhez: a betegségek jelentése és jelentősége c. könyve már évekkel ezelőtt „felnyitotta a szememet” a pszichoszomatikával kapcsolatban. Mind a mai napig az egyik legfontosabb olvasmánynak tartom ezt a könyvet a mélylélektan és a spiritualitás terén — voltaképpen egy alapmű mindazoknak, akik az önismeret útját járják, és ezáltal szeretnének saját maguk legjobb „gyógyszerévé” válni.


Feltűnhet, hogy bizonyos testrészek és szervek egyszerre több planétához is be lettek sorolva. Ennek az az oka, hogy egy adott szerv az egyik archetipikus szempontból ide, míg egy másik archetipikus szempontból már oda „tartozik”. A bőrt például egyszerre három planétával is kapcsolatba hozhatjuk attól függően, hogy melyik funkcióját helyezzük előtérbe. Ha a kapcsolatteremtést, a bőrkontaktust ill. az érintést nézzük, akkor a Vénuszhoz kell sorolnunk, de ha határként, a védelemként ill. elszigetelésként tekintünk rá, akkor már a Szaturnuszhoz sorolandó. Ha pedig a tapintás (mint érzékelés), a bőr különféle jelzései általi metakommunikáció, illetve a bőrlégzés folyamata a kiindulópontunk, akkor mindenképpen merkúri analógiát mutat. Természetesen sok más szervvel ill. testrésszel eljátszhatjuk még ugyanezt (pl. fej, haj, hasnyálmirigy, inak, köröm, mellékvese, száj stb.), hiszen a legtöbbjük egyszerre több „ősprincípiumot” is megtestesít működésének jellege ill. élettani feladatai révén.


Az analóg szerepeket és foglalkozásokat a teljesség igénye nélkül igyekeztem meg összegyűjteni, hiszen tudom, hogy valami úgyis mindig kimarad. Ugyanez igaz az állatokra és a növényekre is, melyekkel kapcsolatban egyébként szinte semmilyen szakirodalmi támpontom nem volt, leszámítva egy-két holland nyelvű jegyzetemet. Úgy is fogalmazhatnék tehát, hogy az alábbi felsorolás a túlnyomórészt az én saját „analógiás rendszertanom”. Gyermekkorom óta hatalmas szenvedéllyel viseltetek a rendszerezés és a kategorizálás iránt (Kos Hold a VI. házban), és mivel nem csak a saját pszichémet és testemet, hanem az engem körülvevő (élő)világot is jó ideje szemlélem az archetípusok vonatkozásában, így régóta tervezek összeállítani egy olyan listát, melyben az állatok és a növények is megkapják a maguk méltó „analógiás” helyüket.


Persze akárcsak az emberi szervezet kapcsán, itt is muszáj megjegyezni, hogy egyidejűleg többféle archetipikus besorolás is helytálló lehet. Épp ettől olyan izgalmas és lenyűgöző számomra bármely dolog vagy jelenség archetipikus szemléletű vizsgálata! Láttatja velünk ugyanis, hogy minden létezőben egyszerre több, látszólag akár teljesen ellentétes archetípus is megnyilvánulhat anélkül, hogy azok csorbítanák vagy ellehetetlenítenék egymást — és pontosan ez a teljesség felé vezető út.



Nap —

Uralt állatövi jegy: Oroszlán.

Psziché: énünk, azaz Önvalónk egyedüli tudatos része; bármely tudattalan tartalom tudatba való integrálásának egyedüli módja; a jungiánus értelemben vett individuációs folyamat legfőbb „járandó útja”; velünk született pszichés igény a kiteljesedésre és önmagunk megvalósítására.

Horoszkóp: hogyan fejezem ki önmagamat a szó legtágabb értelmében?; hogyan próbálom ill. miként érdemes megvalósítanom az álmaimat és a céljaimat a lelki kiteljesedésem érdekében?; mely élettémák és -területek által tudom leginkább fejleszteni az önbizalmamat és az önbecsülésemet? melyik melyik lélektani típushoz tartozom, vagyis mindenekelőtt melyik funkciótípust alkalmazza a tudatom az orientációja során (amelyet én alkatilag folyamatosan differenciálni tudok)?; mi az inferior funkcióm, vagyis melyik funkciótípus van a „legközelebb” a tudattalanomhoz (aminek eredményeképp az archaikusan és a természet ősi, finomítatlan erejével nyilvánul meg pszichémben)?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): fény, erő, életerő, vitalitás, dinamika, melegség; teremtésvágy, alkotói késztetés, kreativitás, önismeret, önbizalom, akaraterő, ambíció, céltudatosság; nagylelkűség, nagyvonalúság, hűség, bizalom, elkötelezettség, tekintély, méltóság, dominancia, szervezőkészség, vezetői hajlam; uralkodásvágy, hatalmi törekvés, egyeduralom, önkény; énközpontúság, önzőség, önimádat, büszkeség, dicsekvés, kérkedés, nagyzolás, túlzás, nagyképűség; félénkség, önbizalomhiány, rossz önbecsülés, céltalanság.

Analóg testrész/szerv: bal oldali agyfélteke, aorta, AV-csomó, csakrák, csecsemőmirigy, erek, haj, írisz, látókéreg, mellkas, retina, szem (nőknél a bal, férfiaknál a jobb), szimpatikus idegrendszer, szinusz csomó, szív, szívbillentyű, szívburok, szívkamrai sövény, a test jobb oldala, vér.

Analóg szerep/foglalkozás: apa, férj, családfő, uralkodó, főúr, cár, császár, fáraó, szultán, fejedelem, felség, vezér, úr, vezető, vezér, irányító, főnök, parancsnok, rendező, elöljáró, feljebbvaló, igazgató, ügyvezető, elnök, államfő, arisztokrata, nemes.

Analóg állat: az összes macskaféle; kakas, páva.

Analóg növény: olyan növények, amelyek rendkívül szeretik a sok napfényt, illetve élénk, legfőképp pirosas, narancsos és sárgás színűek — napraforgó, pipacs, muskátli, réti boglárka, gyermekláncfű, körömvirág, afrikai aranyvirág, aranysáfrány, sárgaviola, margaréta, nárcisz, leander, legényrózsa, hibiszkusz, citromfa, narancsfa, gránátalma.

Analóg gabona: búza.

Analóg fém: arany.

Analóg nap: vasárnap.

Hold —

Uralt állatövi jegy: Rák.

Psziché: az alapvető ösztönvilág és az akaratlan érzelmi reakciómintázat; tudattalanul elsajátított viselkedésformák; pszichés reprodukció (visszaismétlés) és reflekció (visszatükrözés); érzelmi alapú késztetés, hogy bizonyos dolgokat konkrét formába öntsünk; velünk született pszichés igény, hogy énünket (Napunkat) többféle arculatban és megnyilvánulási formák sokasága által jutassuk kifejezésre.

Horoszkóp: milyen az alapvető érzelmi világom?; hogyan manifesztálódnak ösztönös érzelmi reakcióim?; hogyan viselkedem öntudatlanul, ha elbizonytalanodom egy szituációban?; milyen magatartásforma „tanúsítására” van szükségem ahhoz, hogy (ismét) jól érezzem magam a bőrömben?; milyen viselkedésmintázatokat kondicionáltam tudattalanul és hogyan juttatom azokat kifejezésre környezetemben?; hogyan fejezem ki gondoskodásom és törődésem mások iránt, és milyenek saját elvárásaim ezekkel kapcsolatban mások felé?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): kedv, hangulat, érzelem, közérzet, lelkiállapot, rokon- és ellenszenv; fogékonyság, empátia, pszichés befogadóképesség, érzelmi visszatükrözés, érzelmi benyomás; változékonyság, hangulatingadozás, instabilitás, akaratgyengeség, bizonytalanság, érzékenység, sértődékenység, nyugtalanság, melankólia, apátia, érzelmi kitörés; képi kifejezésmód, asszociációs készség, képzelőtehetség, formatervező képesség, alkotói produktivitás; alkalmazkodás, hozzáidomulás, beilleszkedés; perszóna, közösségi álarc, felvett habitus, színlelt viselkedés, mímelt szimpátia; elővigyázatosság, bizalmatlanság, hitetlenkedés; eredet, származás, emlék, múltidézés, nosztalgia, honvágy, családi (túl)kötődés; hagyománytisztelet; gondoskodás, ápolás, törődés, óvás, féltés, babusgatás, pátyolgatás, (el)kényeztetés.

Analóg testrész/szerv: jobb oldali agyfélteke, agyhártya, agyvíz, ajak, Bartholin-mirigy, csontvelő, fogíny, fül, fültőmirigy, gyomor, has, hasfal, hashártya, hasüreg, húgycső, húgyhólyag, húgyvezeték, hüvely, írisz, köldök, könnycsatorna, lágyék, látókéreg, lép, limbikus rendszer, mandula, medence, méh, méhkürt, méhlepény, méhnyak, méhszáj, mell, mellbimbó, nyálkahártya, nyálmirigy, bolygóideg, petefészek, száj, szem (nőknél a jobb, férfiaknál a bal), szempilla, tenyér, a test bal oldala, tobozmirigy, véna, verejtékmirigy, vesemedence, zsírszövet.

Analóg szerep/foglalkozás: anya, feleség, királynő, hölgy, háziasszony, ápoló(nő), szülész(nő), bába, védőnő, óvónő, óvóbácsi, dajka, asszisztens, háttérből segítő, gondozó, támogató, védelmező, otthon- és biztonságteremtő, kukta, szakács, séf.

Analóg állat: nyúl, hattyú, puhatestűek, erszényesek, rákfélék, monogám állatok, itthon telelő madarak.

Analóg növény: olyan növények, amelyek fehér vagy világos színűek, inkább kedvelik az árnyékosabb és nedvesebb környezetet, vagy a talajhoz közel helyezkednek el — fűzfa, uborka, káposzta, mályvafélék, erdei holdviola, kőtörőfű, tubarózsa, csipkerózsa, fehér üröm, hóvirág, bodza, fehér liliom, erdei galambvirág, jázmincsucsor, szappanfű, fehér tulipán, amerikai ibolya, lepkeorchidea, nyári tőzike, arab jázmin.

Analóg gabona: rizs.

Analóg fém: ezüst.

Analóg nap: hétfő.

Merkúr —

Uralt állatövi jegy: Ikrek és Szűz.

Psziché: belső késztetés tudatos és tudattalan oldalunk (a Nap és a Hold) összekapcsolására és szintetizálására; velünk született igény arra, hogy a külső és a belső világból származó információkat, valamint egyéni élettapasztalatainkat elemezzük, rendszerezzük, illetve logikailag megindokoljuk azok pszichés feldolgozása végett; a tudattalan tartalmak tudatba integrálásának mentális folyamata a kettő kölcsönhatásának tudatos felismerése révén; semleges és tárgyilagos logikai analízis a belső világban, éntükrözéshez vezető kapcsolatteremtés a külső világban.

Horoszkóp: hogyan és mi alapján elemzek, rendszerezek és kategorizálok benyomásokat, tapasztalatokat, tényeket és adatokat pszichés feldolgozás céljából? hogyan gondolkodom, kommunikálok és létesítek kapcsolatot embertársaimmal?; milyen egyéb archetipikus késztetésekkel van egybeforrva gondolkodásom és beszédem?; mennyire vagyok verbális és közlékeny?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): ész, ésszerűség, ráció, gondolkodás, elmélkedés, töprengés, agyalás; asszociáció, kapcsolatteremtés, közvetítés, összekapcsolás, társítás, párosítás; elrendezés, felosztás, szétválasztás, besorolás, csoportosítás, osztályozás; akkumuláció, összeszedés, egybegyűjtés; elméletalkotás, teoretizálás, eszmefuttatás, tudás, ismeret, tájékozottság, szakszerűség, rutin, kézügyesség, választékosság; logikai kritika, vitatkozó szellem, szőrszálhasogatás; írás, olvasás, kommunikáció, információcsere, dialógus, csacsogás, fecsegés, szócséplés, csapongás, pletykálás; érdeklődés, kíváncsiság, kérdezősködés, faggatózás, kutakodás, tudásszomj, tudálékoskodás, okoskodás; huncutság, ravaszság, nyugtalanság, feszültség, türelmetlenség, felszínesség, labilisság, tétovaság, bizonytalanság, döntésképtelenség, befolyásolhatóság, kiszámíthatatlanság, kiismerhetetlenség, megbízhatatlanság, feledékenység, figyelmetlenség, szétszórtság.

Analóg testrész/szerv: Achilles-ín, agyalapi mirigy, bal oldali agyfélteke, alkar, aorta, artéria, atlasz, bordák, bőr, erek, érzékszervek, fej, gége, gégefő, gerincvelő, hallójárat, hangszál, hashártya, hasnyálmirigy, hipotalamusz, hörgők, húgycső, húgyvezeték, hüvelykujj, idegrendszer, inak, írisz, ízületek, kéz, a kéz ujjai, kisagy, kötőszövet, légcső, limbikus rendszer, mellékpajzsmirigy, mellékvese, mellhártya, mirigyek, nyak, nyakcsigolya, nyelőcső, nyelv, nyirokérrendszer, ondóvezeték, orr, pajzsmirigy, retina, rekeszizom, száj, szívbillentyű, tenyér, tüdő, vállízület, vékonybél, véna, verejtékmirigy.

Analóg szerep és foglalkozás: kisgyermek, gyerek, testvér, közeli rokon; kereskedő, forgalmazó, eladó, terjesztő, közvetítő; bróker, értékesítő, üzletkötő, képviselő, kofa, ügynök; fordító, tolmács, szinkrontolmács; nyelvtanár, logopédus; kutató, író, újságíró; tudósító, riporter, hírolvasó, műsorvezető; futár, hírvivő.

Analóg állat: papagáj, kolibri, légy, lepke, méh, hangya, szitakötő, levelibéka, gyík, agyafúrt állatok (pl. róka, szarka, szajkó, seregély).

Analóg növény: minden alkalmazkodóképes, változékony megjelenésű, illetve tarka vagy foltos növény — nyárfa, ezüst tüzérvirág, kétszínű tarkalevél, nyílgyökér, lonc, pelyvavirág, tarka csodacserje, hálóslevél, bíbor bársonylevél, bertolónia, törpebors, borsmenta, szent bazsalikom, mandragóra, orvosi macskagyökér, lyukaslevelű orbáncfű, molyhos ökörfarkkóró.

Analóg gabona: köles.

Analóg fém: higany.

Analóg nap: szerda.

Vénusz — ♀︎

Uralt állatövi jegy: Bika és Mérleg.

Psziché: az önfenntartás ösztönének passzív megnyilvánulása; érzelmi és anyagi vonatkozású biztonságigényünk, a béke, összhang, harmónia és szépség megtapasztalásának késztetése; különféle társkapcsolatok megteremtésének és megőrzésének belső szükséglete; ösztönös igényünk, hogy bármely (külső vagy belső) ellentétpárt összehangoljunk, illetve összhangban tartsunk.

Horoszkóp: milyen érzelmi és anyagi értékrend alapján élek?; mire van szükségem ahhoz, hogy érzelmileg és anyagilag biztonságban érezzem magam?; miként és milyen indíttatásból alakítom ki ill. tartom fenn társas kapcsolataimat?; milyen elképzeléseim és elvárásaim vannak társ- ill. párkapcsolataimat illetően?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): egyensúly, összhang, nyugalom, idill; békeszeretet, harmóniateremtés, kompromisszumkötés, együttérzés, szimpátia; megállapodás, egyezség, együttműködés, összefogás, szövetkezés, egyesülés, társulás, partnerség, koalíció; kapcsolatteremtés, ismerkedés, barátkozás; barátság, vonzódás, vágy, szerelem, szeretetnyelv, románc, partnerkapcsolat; kifinomultság, stílusosság, ízlésesség, illedelmesség, udvariasság, tisztelettudóság, előzékenység; külalak, szépség, igényesség, stílusosság, esztétikai érzék, művészi képesség, formatervezői készség; csitítás, engesztelés, (el)csendesítés, békéltetés; konfrontációkerülés, bátortalanság, félénkség; igénytelenség, illemtelenség, tapintatlanság, tiszteletlenség, otrombaság, lustaság, hiúság.

Analóg testrész/szerv: jobb oldali agyfélteke, ajak, Bartholin-mirigy, bőr, csikló, erogén zónák, garat, gége, haj, hangszál, hasnyálmirigy, hónaljmirigy, hüvely, ízlelőbimbók, könyökhajlat, lágyék, mellbimbó, nemi szervek, nyak, nyakszirt, nyálmirigy, nyelv, bolygóideg, száj, szájpadlás, szeméremajkak, torok, Vénusz-domb, vese, vesemedence, vulva, zsírszövet.

Analóg szerep/foglalkozás: lány, kisasszony, hölgy, menyecske, elbűvölő kislány, gyönyörű nő, sármos férfi; színművész, filmszínész, előadóművész, popsztár; fényképész, festőművész, szobrász, zenész, dalnok, költő, lírikus; manöken, topmodell, szépségkirálynő, hostess, stewardess, promóter; eszkortlány, eszkortfiú; belsőépítész, lakberendező, divattervező, stílustanácsadó, sminkmester, kozmetikus, fodrász, manikűrös, kapcsolattartó, közvetítő, békebíró, párkapcsolati tanácsadó, konzulens, diplomata, politikus, jogi tanácsadó, ügyvéd, jogász, bíró.

Analóg állat: békés haszonállatok; kecses, elegáns vagy léha állatok; tarka madarak — szarvasmarha, házikecske, birka; zebra, őz, antilop; galamb, flamingó; koala, óriáspanda; aranyfácán, fogoly, pápapinty, aranycsíz, mandarinréce, gyurgyalag, sárgarigó.

Analóg növény: bármely esztétikus, szimmetrikus, fénylő, illatozó, puha vagy bársonyos tapintású, dekorációra vagy lakberendezésre használt növény, illetve édes, tápláló termések — nyírfa, hársfa, körte, alma, szilva, barack, eper, szőlő, füge, tulipán, orgona, aranyeső, jázmin, ibolya, viola, levendula, verbéna, kakukkfű, gyíkfű, bazsarózsa, bársonyvirág, flamingóvirág, márványlevél, ráncos sárkányfüzér, díszcserjék, díszfüvek.

Analóg gabona: zab.

Analóg fém: réz.

Analóg nap: péntek.

Mars — ♂︎

Uralt állatövi jegy: Kos, társuralkodóként pedig a Skorpió.

Psziché: az önfenntartás ösztönének aktív megnyilvánulása; belső igény arra, hogy másoktól ill. közösségektől különválva önállóságot és függetlenséget fejlesszünk ki; individualitásunk nyomatékosításának szüksége; önérvényesítési szándékunk, cselekvésvágyunk, tettrekészségünk, versenyszellemünk és életerőnk.

Horoszkóp: hogyan és milyen indíttatásból használom fel aktív, cselekvő energiámat?; milyen dolgok és érdekek aktivizálják cselekvőkészségem és tettvágyam?; mekkora függetlenségi igénnyel rendelkezem és miként juttatom kifejezésre saját akaratomat?; hogyan és milyen élethelyzetekben nyomatékosítom saját individualitásomat környezetem felé?; milyen mértékben és mily módon rivalizálok másokkal?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): vitalitás, életerő, kedv, akarat, érvényesülés, törekvés, ambíció, versenyszellem; küzdésvágy, hatalomvágy, törtetés, tolakodás, győzni akarás; rivalizálás, versengés, vetélkedés, játszma, meccs, próbatétel, megmérettetés, párbaj; konfrontálódás, összezördülés, marakodás, harc, csata, háború; függetlenség, önállóság, önérdek, öncélúság, egoizmus; szubjektivitás, elfogultság, intolerancia; vágy, szenvedély, szexualitás; hevesség, indulatosság, erőszak, agresszió, impulzivitás, türelmetlenség, ingerlékenység, forrófejűség, pusztításvágy; rögtönzés, spontaneitás, kalandvágy, bátorság, elszántság, hősiesség; vakmerőség, rettenthetetlenség, halálmegvetés; arcátlanság, pimaszság, szemérmetlenség, szégyentelenség; beképzeltség, féktelenség, meggondolatlanság, felelőtlenség, hanyagság, nemtörődömség.

Analóg testrész/szerv: áll, állkapocs, artéria, csecsemőmirigy, csikló, epe, epehólyag, erek, fej, felkar, felső állcsont, fityma, fogak, gyomor, hasnyálmirigy, homlok, immunrendszer, inak, izomzat, könyök, köröm, lép, makk, nemi szervek, nyirokcsomók, orr, pénisz, prosztata, szimpatikus idegrendszer, testszőrzet, vakbél, vállízület, vér.

Analóg szerep/foglalkozás: erős férfi, szívós nő; lovag, vitéz, katona, huszár, harcos, hadvezér, tábornok, kapitány, vezető; megszálló, gyarmatosító, leigázó, hódító, elfoglaló; bajnok, dalia, hős, atléta, versenyző, sportoló; (készenléti) rendőr, tűzoltó, hentes; verőlegény, bunyós, megfélemlítő, behajtó, betörő, tolvaj, huligán, rendbontó, gyújtogató, gengszter, kalóz; inzultáló, zaklató, bántalmazó; udvarló, szívtipró, randiguru, csábmester, szoknyapecér, férfifaló, kujon, kurtizán.

Analóg állat: rágcsálók és (emberre is veszélyes) ragadozókpatkány, mókus, menyét, görény, borz; cápa, rája, krokodil; medve, vaddisznó, sas.

Analóg növény: bármely tövises, bogáncsos, szúrós vagy csípős, továbbá immunizáló és serkentő hatású növény — lepényfa, akácfa, rózsa, közönséges mahónia, tűztövis, murvafürt, szeder, kaktusz, bogáncs, mácsonya, bojtorján, erős paprika, chili, fokhagyma, gyömbér, kurkuma, fahéj, bors, szerecsendió, koriander, kardamom, ánizs, mustármag, kömény, szegfűszeg, csalán, lándzsás útifű, tőzegáfonya, kisvirágú füzike.

Analóg gabona: árpa.

Analóg fém: vas.

Analóg nap: kedd.

Jupiter —

Uralt állatövi jegy: Nyilas, társuralkodóként pedig a Halak.

Psziché: velünk született tudatosodási és expanziós igényünk; terjeszkedési és kibontakozási késztetésünk az anyagban és a szellemben; látóhatárunk kiszélesítésének vágya tanulás, utazás, vallás és spiritualitás által; belső igényünk, hogy nagyobb, szélesebb és magasabb perspektívába ill. szintézisbe helyezzük élettapasztalatainkat és a világ dolgait; életünk spirituális értelemmel és immateriális, szellemi céllal való felruházásának szükséglete.

Horoszkóp: miként manifesztálom belső expanziós igényemet?; milyen feltételekre van leginkább szükségem értelmi és szellemi fejlődésemhez, melyek előrelépést biztosítanak a külvilágban is?; mennyire igénylem és keresem tudatosan a szellemi gyarapodáshoz szükséges lehetőségeket?; milyen mértékben vagyok előretekintő, jövőorientált és céltudatos? hogyan juttatom kifejezésre a vallással ill. spiritualitással kapcsolatos szükségleteimet?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): tudatosodás, haladás, növekedés, emelkedés, szélesedés, gyarapodás, javulás, fejlődés, expanzió, szublimáció; eszme, hit, vallás, spiritualitás, szellemiség, meggyőződés, erkölcs, etika; művelődés, képzés, tanítás, tanulás, fejlesztés, okítás, pedagógia, didaktika, filozófia, bölcselet, tudományok; utazás, külföld, idegen nyelv, világkörüli út, emigráció; elv, vélekedés, szemlélet, állásfoglalás, ítélet; elkötelezettség, elhivatottság, eltökéltség, elvakultság, vakbuzgóság, rendíthetetlenség, tudálékosság, okoskodás, fanatizmus; igazságosság, becsületesség, nagylelkűség, nagyvonalúság, jótékonykodás, segítőkészség, jóindulat, altruizmus; oltalmazás, védelmezés, őrzés, óvás, gyógyítás, kezelés, kúrálás; bizakodás, derűlátás, optimizmus; nyíltszívűség, egyenesség, őszinteség, nagyszájúság; gátlástalanság, erkölcstelenség, szemérmetlenség, kicsapongás, beképzeltség, gőgösség, fennhéjazás, nagyzolás, fellengzősség, lekezelőség, öntörvényűség, provokatívság, vakmerőség, pazarlóság, álszentség.

Analóg testrész/szerv: csecsemőmirigy, csípő, felső comb, fenék, ízlelőbimbók, láb, lábboltozat, máj, szájpadlás, váll, zsírszövet.

Analóg szerep és foglalkozás: nagykorú, felnőtt, érett ember; keresztszülő, távoli rokon; bölcs, felvilágosult, gondolkodó, filozófus; teológus, pap, atya, lelkész, lelkipásztor, szerzetes, tiszteletes, prédikátor, plébános, presbiter; jogász, ügyvéd, bíró; kutató, tudós, orvos, doktor, szaktekintély; nevelő, oktató, tanító, tanár, adjunktus, docens, professzor; védelmező, támogató, pártfogó, jóakaró, mentor, tanácsadó; szponzor, mecénás, adományozó, jótevő; optimista.

Analóg állat: szélességben vagy magasságban orbitális, illetve archetipikus értelemben kifejezetten „bölcsnek” tartott állatok — elefánt, ló, víziló, zsiráf, disznó; kutya, majom, bagoly, sólyom.

Analóg növény: minden kolosszális, terebélyes, trópusi ill. rendkívül édes növény — tölgyfa, hársfa, banán, ananász, mangó, pitaja, cukornád, kókuszpálma, kakaófa, juharfa, szomáliai balzsamfa (mirha), majomkenyérfa, sárkányfa, szivárvány eukaliptusz, fojtófüge, gyapotfa, paradió, mexikói mocsárciprus, nagylevelű mahagóni, tömjén.

Analóg gabona: rozs.

Analóg fém: ón.

Analóg nap: csütörtök.

Szaturnusz —

Uralt állatövi jegy: Bak, társuralkodóként pedig a Vízöntő.

Psziché: tudatos énképünk kifejlesztésének és tudatunk folyamatos formálásának belső igénye; konstrukciók, struktúrák, határok és korlátok kialakítása iránti késztetésünk a belső és a külső világban; az akadályokba való ütközés általi tanulás, valamint a tévedések és fájdalmas tapasztalatok árán való tudatosodás és pszichés érés belső folyamata; az egyéni felelősségvállalás és a felelősségteljes társadalmi funkcionálás iránti igényünk; saját magunk és mások etikai felülvizsgálatának, valamint törvényeknek, szabályoknak és előírásoknak való alávetésének szükséglete.

Horoszkóp: hogyan és milyen kvalitások integrálásával alakítom ki és formálom tudatos énképemet?; hogyan és mi alapján strukturálom magamat és másokat?; milyen mértékben manifesztálok önkontrollt és önkritikát?; mennyire fogadom el tudatosan a fájdalmat és a szenvedést a pszichés élet nélkülözhetetlen, szerves részeként?; milyen fejlett a felelősségérzetem, és mely életterületek iránt viseltetek a legnagyobb felelősségtudattal?; melyek személyiségem legfájdalmasabb, legérzékenyebb területei?; mennyire vagyok képes tudatos fejlődésre és célratörő individualizációra fordítani hibáimat és megpróbáltatásaimat?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): váz, szerkezet, struktúra, rendszer, határ, választóvonal, korlát; gát, akadály, korlátozás, megszorítás, tiltás; szabályozás, elrendezés, felülvizsgálat, kontroll, kritika; erkölcs, etika, előírás, törvénykezés, regulálás, figyelmeztetés, intés, megrovás, büntetés, bírság, szankció, retorzió; türelem, koncentráció, konszolidáció, kompetencia; karrier, szakma, szakismeret, szakszerűség, összeszedettség, célratörőség, elszántság; kitartás, komolyság, szívósság, szilárdság, áldozatosság, megbízhatóság, becsületesség, lelkiismeret, felelősségérzet, kötelességtudat, hitelesség, hűség; szerénység, tartózkodás, realizmus, pragmatikusság, józanság, mértékletesség; öntudatosság, önbecsülés, ambíció, törekvés, igyekezet, szorgalom, maximalizmus, perfekcionizmus; borúlátás, pesszimizmus, félelem, aggodalom, kétségbeesés, rettegés, pánik; bizonytalanság, gátlás, félszegség, szorongás, kétkedés, bizalmatlanság; visszahúzódás, hallgatagság, magány, elhagyatottság, introspekció; önbizalomhiány, önhibáztatás, önostorozás, önértékelési zavar, védekezési mechanizmus, megfelelési kényszer, kisebbségi komplexus; fájdalom, szenvedés, kín, hiány, nélkülözés, szűkölködés, ínség; betegség, sorvadás, leépülés, elmúlás, halál; komorság, merevség, kedvtelenség, kimértség, érzéketlenség, fásultság, besavanyodottság, megkeseredettség, szívtelenség, barátságtalanság; kicsinyesség, szőrszálhasogatás, anyagiasság, zsugoriság, kapzsiság; rugalmatlanság, csökönyösség, földhözragadtság, korlátoltság, maradiság, konzervatizmus; rezignáltság, reménytelenség, fatalizmus.

Analóg testrész/szerv: ágyékcsigolya, agyhártya, áll, állkapocs, atlasz, bordák, bőr, csont, csontvelő, felső állcsont, fityma, fogak, foggyökér, fogzománc, fül, gégefő, gerincoszlop, haj, hasfal, hát, inak, izompólya, ízületek, könyök, köröm, kötőszövet, lép, mandula, medence, mellékpajzsmirigy, mellkas, nyakcsigolya, nyakszirt, nyirokcsomók, porckorong, sarok, szegycsont, szempilla, szívburok, szívkamrai sövény, térd, testszőrzet, tobozmirigy, váll.

Analóg szerep/foglalkozás: öregember, vénember; nagyszülő, nevelőszülő, gondviselő, gyám, mostoha; mérnök, technikus, gépész, építész, épülettervező, építőmester, kőművesmester, ácsmester, pallér; szobrász, kőfaragó; temetkezési vállalkozó; bankár, pénzügyi szakértő, közgazdász; hivatalnok, tisztviselő, bürokrata, iratkukac, levéltáros, könyvelő; rendalkotó, szabályíró, törvényhozó, törvénytisztelő; ellenőr, teremőr, múzeumőr, biztonsági őr, fegyőr, börtönőr, vámőr; felügyelő, felvigyázó, figyelő, őrszem; pásztor, csősz, mezőőr, erdőőr; specialista, szakértő, szakképzett, szaktekintély; orvos, fogorvos, fogtechnikus, bőrgyógyász, reumatológus, csontkovács; agglegény, hajadon, remete, özvegy; szerzetes, apáca, zárdalakó; önmegtartóztató, önmegtagadó, önsanyargató, önkínzó; pesszimista.

Analóg állat: bogarak; övesállatok (tatufélék), sündisznó, teknősbéka, vakond; kőszáli kecske, teve, szamár; sarkvidéki állatok (jegesmedve, fóka, pingvin stb.).

Analóg növény: minden tűlevelű ill. örökzöld; a kimondottan árnyékos és hidegebb környezetet kedvelő növények, valamint a földben termő zöldségek — fenyőfélék, ciprusfélék, tiszafafélék, hagyma, burgonya, cékla, retek, répa, torma, zeller, spárga, csicsóka, földimogyoró, áfonya, kövirózsa, salamonpecsét, fekete nadálytető, tamariska, aszfodélosz.

Analóg gabona: kukorica.

Analóg fém: ólom.

Analóg nap: szombat.

Uránusz —

Uralt állatövi jegy: Vízöntő, társuralkodóként pedig a Bak.

Psziché: a testi-lelki felszabadulás és az önmagunkká válás belső késztetése; a Szaturnusz által kiépített, stabilizált és őrzött tudatos határaink ill. énvédelmi falaink áttörésének, lerombolásának és újjáépítésének késztetése abból a célból, hogy egyedi, szabad és önmegvalósult individuummá fejlődjünk; függetlenségünk és eredetiségünk kihangsúlyozására és kivívására, illetve egyéni életünk és szociális körülményeink „forradalmasítására” és átreformálására irányuló ösztönünk; akaratlan késztetés a tudattalanból, hogy hirtelen és nagy erővel szabadítsuk ki magunkat olyan körülmények és kötelezettségek alól, melyek lelassítják vagy meggátolják potenciáljaink kibontakoztatását, és ezzel az Önvalónk megszületését.

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): hogyan és milyen helyzetekben próbálom leginkább kihangsúlyozni individualitásom és érvényesíteni függetlenségem (akár tudtom nélkül is)?; miként próbálom kiteljesíteni és megvalósítani önmagam?; milyen életterületek iránt viseltetek „klausztrofóbiával”, vagyis milyen témákkal kapcsolatban vagyok képtelen elviselni szabadságom, függetlenségem és egyéniségem bekorlátozásának legkisebb jelét?; mely pszichés területeken van igényem folytonos innovációra és állandó megújulásra?

Manifesztáció (+/-): individualitás, egyéniség, eredetiség, egyediség, egyedülállóság, kivételesség, különlegesség, páratlanság, példátlanság, valódiság, hamisítatlanság; szabadság, függetlenség, különállóság, szuverenitás, önállóság, önellátóság; önkifejezés, önkiteljesedés, önmegvalósítás; excentrikusság, kirívóság, polgárpukkasztás, vérlázítás, megbotránkoztatás; impulzivitás, ingerlékenység, robbanékonyság, hisztérikusság; szeszélyesség, kiszámíthatatlanság, kiismerhetetlenség; szabadságvágy, kötelességkerülés, kötelezettség-tagadás, kötetlenség; lázadás, rendzavarás, háborgás, forrongás, felkelés, forradalom, szabadságharc; erőszak, agresszivitás, tettlegesség, rongálás, rombolás, pusztítás, lebontás, felszámolás; anarchizmus, egalitarizmus, egyenrangúság, barátság, testvériség, szolidaritás, tolerancia; megalkotás, felfedezés, feltalálás; feszültség, elektromosság, villamosság, információ- és elektrotechnika; kreativitás, zsenialitás, fantázia, leleményesség, ötletesség, őrületesség, irrealitás, rendkívüliség, meghökkentőség, fantasztikusság, fenomenálisság, elképzelhetetlenség; egyetemleges eszmerendszer, kollektív ideológia; szimbolika, jelképrendszer; a spiritualitás gondolati megélése és az abban való intellektuális érdekeltség.

Analóg testrész/szerv: Achilles-ín, arcüreg, lábboltozat, melléküregek, nagyagy, pajzsmirigy, sarokízület, sinuscsomó, vádli.

Analóg szerep/foglalkozás: különc, excentrikus, extravagáns, csodabogár, polgárpukkasztó; kívülálló, kiközösített, számkivetett, fekete bárány; idegen, jövevény, földönkívüli, űrlény; udvari bolond, bohóc, tréfamester, paprikajancsi, mókamiki, humorherold; hangyás, hibbant, lökött, bolond, dilibogyó, elmezavarodott; agytröszt, zseni, lángelme, géniusz, éleslátó, feltaláló, felderítő, felfedező; informatikus, programozó, kódoló, szoftverfejlesztő, rendszergazda, elektrotechnikus, villamosmérnök, villanyszerelő; repülőgép-mérnök, repülési szakmérnök, pilóta; csillagász, űrhajós, űrmérnök; szimbólum-szakértő, asztrológus, grafológus, numerológus; politikus, parlamenti képviselő, frakcióvezető, civil szervezeti tag, tüntetésszervező, mozgalomvezető; hőbörgő, lázadó, rendzavaró, forradalmár, szabadságharcos.

Analóg állat: bármely bioelektromos, fényt kibocsátó vagy rendkívül furcsa, bizarr kinézetű állat — elektromos angolna, zsibbasztó rája, villamos harcsa; szentjánosbogár, izzóféreg, medúza, tintahal, polip, sárkányhal, világító kukuzsó, világítócápa, vörös neonhal, horgászhalak, lámpáshalak, pelikánangolna, világító korallok, világító gombák; koboldcápa, pandahangya, papucscsőrű madár, tengeri fecske, kék papagájhal, tüskés ördög.

Analóg növény: minden abszurd és groteszk kinézetű, illetve húsevő növény — raflézia, titánbuzogány, Vénusz légycsapója, kancsóka, golgotavirág, amazonasi óriás-tündérrózsa, fehér békabogyó, angyaltrombita, farkasalma, kavicskaktusz, csókvirág, méhbangó, papagájvirág, majomorchidea, csontvázvirág, orchis italica („meztelen férfi” orchidea), impatiens bequaertii („szoknyás lányok” virág), caleana major („repülő kacsa” orchidea).

Analóg fém: alumínium, cink.

Neptunusz —

Uralt állatövi jegy: Halak, társuralkodóként pedig a Nyilas.

Psziché: a spirituális eggyé válás és érzelmi azonosulás belső késztetése az anyagi és pszichés határvonalak egybemosása, valamint a külső és belső világ tartalmainak összemosása által; a Szaturnusz által megszilárdított és védelmezett tudatos határaink ill. énvédelmi mechanizmusaink elhomályosításának és elmosásának ösztöne abból a célból, hogy megtapasztalhassunk önmagunkat univerzális, spirituális lényként, és egyetemes, feltétlen szeretet fejezhessünk ki a kozmosz minden élőlénye felé; belső igény, hogy egyéni érzelmi világunkba integráljunk egy immateriális, deindividualizált és univerzális emberi ideált, melyben mindenki egyenlő, ugyanonnan származik, és ugyanoda tart.

Horoszkóp: hogyan és milyen életterületeken fejezek ki immateriális és spirituális értékeket ill. elképzeléseket; milyen helyzetekben alkalmazok univerzális látásmódot és mosok el (akár énem védelmét jelentő) pszichés vagy materiális határokat?; milyen mértékben és hogyan fejezek ki univerzális szeretetet, feltétlen elfogadást és önfeláldozást embertársaim felé?; milyen és mekkora szerepet töltenek be pszichémben megindokolhatatlan és megfogalmazhatatlan megérzések és víziók?; mennyire vagyok hajlamos légvárakat építeni, ábrándokat kergetni, illetve ignorálni vagy meghazudtolni a materiális, objektív valóság törvényszerűségeit és elvárásait?; milyen mértékben vagyok fogékony saját magam és mások (öntudatlan) ámítására és félrevezetésére?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): egyetemesség, egységesség, univerzális szeretet, összetartozás, feltétlen elfogadás, szolidaritás, humanizmus, filantrópia; érzékenység, érzelmi azonosulás, érzelmi fogékonyság, befogadás; gyengédség, kíméletesség, lágyság, szelídség; alázatosság, önzetlenség, odaadás, önfeláldozás, segítőkészség, altruizmus; áhítatosság, istenítés, idealizálás, imádat, rajongás, megszállottság, romanticizmus; hiszékenység, naivitás, tájékozatlanság, félrevezethetőség; összekeverés, összetévesztés, összemosás; önámítás, önáltatás, önbecsapás; köntörfalazás, ködösítés, süketelés; szemfényvesztés, hazugság, csalás, becsapás, átverés, félrevezetés, megtévesztés; megtévesztő szépség, hamis csillogás, elcsábítás, elcsábulás; illuzionizmus, escapizmus, szembenézési képtelenség, menekülés a valóságból, felelősségkerülés, igazságtagadás, tétlenség; titokzatosság, rejtélyesség, sejtelmesség, kifürkészhetetlenség; változékonyság, ingatagság, óvatlanság, felelőtlenség, megbízhatatlanság, züllöttség; érthetetlen szorongás, nyugtalanság, paranoia, téboly; tudat-szétesés (disszociáció), tudathasadás (skizofrénia), elmebaj (pszichózis); kiszolgáltatottság, alávetettség, alkohol- és drogfüggőség, önkívület, révület, transz, öntudatlan állapot, álom, kóma; fantáziálás, ábrándozás, képzelgés, képzelődés, jelenés, látomás, álom, imagináció, vízió, illúzió, káprázat, hallucináció; utópia, disztópia; irrealizmus, immaterializmus, transzcendencia, szinesztézia, dimenzióváltás, formavesztés, feloldódás, átszellemülés, szublimáció; istenhit, vallásosság, spiritualitás; archetípusos képek a kollektív tudattalanban; inspiráció, kreativitás, képzelőerő, belső élményvilág, fantázia, vizualitás, képi kifejezőkészség, alkotószellem; a személyiség teljes transzcendenciája vagy végleges likvidációja; a spiritualitás érzelmi megélése és az abban való emocionális érdekeltség.

Analóg testrész/szerv: csakrák, lábfej, lábujjak, lábujjköröm, meridiánok, sarok, szaglókéreg.

Analóg szerep/foglalkozás: fotóművész, festőművész, rajzművész, zeneszerző, zenész, énekes, drámaíró, forgatókönyvíró, rendező, filmszínész; bűvész, illuzionista; tengerész, matróz, hajóskapitány; búvár, tengerbiológus; gyógyszerész, vegyész, kémikus; vallásos, misztikus, ezoterikus, spiritualista; vallási rajongó, szektatag; kártyavető, jós, tenyérjós, látnok, médium, próféta; kuruzsló, spirituális gyógyító, táltos, sámán; álmodozó, álomlátó, álomfejtő; gondolatolvasó, empata; lecsúszott, eltévelyedett, nincstelen, hajléktalan, koldus; iszákos, alkoholista, drogos, függő; hazudozó, csaló, sikkasztó, tolvaj, besurranó, simlis, szélhámos, zsivány; áldozat, megvezetett, kihasznált; ápoló, gondozó, segítő, szociális munkás; állatmentő; altruista, jótevő, önkénteskedő.

Analóg állat: a tenger állatai, valamint a színváltoztató ill. a környezetükkel teljesen egybeolvadó állatok — polip, tintahal, kőhal, törpe csikóhal, lepényhal, tömlősszájúhal, skorpióhal, kaméleon, levélfarkú gekkó, laposfarkúgekkó, tarka levelibéka, farkaspók, közönséges báróhernyó, sáska, botsáska.

Analóg növény: a tenger növényei, algák; baktériumok.

Analóg fém: kobalt.

Plútó — ♇

Uralt állatövi jegy: Skorpió, társuralkodóként pedig a Kos.

Psziché: belső késztetés, hogy tudatosítás céljából „felszínre hozzunk” elfojtott és/vagy elfelejtett tartalmakat a személyes tudattalanból; a Szaturnusz által kiépített és megerősített tudathatárok és énvédelmi korlátok erőszakos lerombolására ill. drasztikus megsemmisítésére való késztetés abból a célból, hogy pszichénk tudattalan oldalát egyensúlyba hozzuk a tudatos oldallal; a biztonságot jelentő, ám fejlődést gátló anyagi és pszichés formák gyökeres átalakításának ill. transzcendenciájának igénye; pszichés kényszer, hogy küzdelem, gyötrelem és veszteség árán tudatos „hatalmat” szerezzünk az árnyékunkban szunnyadó komplexusaink felett; az individuációhoz nélkülözhetetlen pszichés küzdelem és az individuációt ellehetetlenítő hatalmi törekvés egyidejű ösztöne, amely az emberi psziché legkettősebb „fegyvere”.

Horoszkóp: hogyan és milyen formában juttatom kifejezésre a pszichés integráció és transzformáció drasztikus belső kényszerét?; milyen mértékben van akaratlan szükségem válsághelyzetek megteremtésére, krízisek átélésére, valamint végső határok megtapasztalására?; milyen életterületeken ill. mely pszichés vonatkozásban harcolok leginkább önmagammal és másokkal?; milyen pszichés kvalitásokkal kapcsolatban vagyok leginkább hajlamos elfojtásra ill. projekcióra?; hogyan és milyen területeken manifesztálódhat a „legnemesebb” spirituális akaraterőm, egyúttal pedig „leghitványabb” birtoklási vágyam és hatalmi törekvésem?

Manifesztáció (konstruktív/destruktív): rombolás, pusztítás; önrombolás, önpusztítás; átalakulás, átlényegülés, transzformáció, szublimáció, metamorfózis, újjáépülés; végletesség, szélsőségesség, féktelenség, extremitás, radikalizmus; krízis, válság, viszontagság, veszteség, kár, ártalom, kockázat, tét, veszély, fenyegetettség; személyes tudattalan, árnyék, anima, animusz; elfojtás, komplexus, projekció; a transzformáció és a likvidáció folyamatos, egyidejű jelenléte materiális és szellemi síkon; a tudat végleges átalakulásának vagy megsemmisülésének szimultán esélye a tudattalan tartalmak feltörésének eredményeként; neurózis, pszichózis; pszichés feszültség, stressz, idegesség, ingerlékenység, érzelmi kitörés, dühroham; trauma, sokk; félelem, szorongás, kétségbeesés, iszony, pánik, fóbia, paranoia; mánia, rigolya, rögeszme, kényszerképzet; őrület, elmebetegség, tébolyultság; gyilkosság, öngyilkosság, öldöklés, merénylet; élet, halál, újjáéledés, újjászületés, reinkarnáció; ciklikusság, körkörösség; enantiodrómia (az ellentétbe való átváltozás törvényszerűsége); rejtőzködés, álcázás, elfedés, inkognitó; lappangás, észrevétlenség, láthatatlan befolyás és hatalom; taktikázás, befolyásolás, manipuláció; zsarolás, fenyegetés; kínzás, kínvallatás, gyötrés; mana-személyiség, zsarnok, diktátor, önkényuralkodó; irigység, mohóság, birtoklási vágy, hatalmi törekvés, uralomvágy; szexualitás, szexuális vágy, fétis; kéjhajhászat, perverzió, aberráltság, szadizmus, mazochizmus; vizsgálódás, ásás, kutakodás, nyomozás, kémkedés, kiderítés; a legmélyebb behatolás és a legbehatóbb megismerés vágya; a sötéttel, a rejtettel és az ismeretlennel való küzdésvágy; koncentráció, összpontosítás, akaraterő; akaratosság, elszántság, tántoríthatatlanság, kérlelhetetlenség, öntörvényűség, fanatikusság, megszállottság; pszichés radioaktivitás, röntgenképesség; felülemelkedés a materiális határokon ill. korlátokon, kapcsolatteremtés felsőbb dimenziókkal; mágia, varázserő, átok, áldás, varázslat, csodatétel; az isteni szikra felfedezése a lélek legmélyén; az egyéni spirituális teremtőerő alkalmazása; pszichés egyensúly és lelki béke.

Analóg testrész/szerv: ágyékcsigolya, agytörzs, anus, epe, epehólyag, here, hónaljmirigy, húgyhólyag, hüvely, mellékhere, nemi szervek, ondóvezeték, pénisz, petefészek, szaglókéreg, szeméremajkak, vakbél, vastagbél, végbél, vulva.

Analóg szerep/foglalkozás: pszichológus, pszichiáter, életmódtanácsadó; szexuológus, szexuálpszichológus; hipnoterapeuta, regressziós terapeuta, reinkarnációs utaztató; mágus, varázsló, boszorkány, spiritiszta, szellemidéző; sarlatán, csodadoktor, magnetizőr; guru, hittérítő, hitszónok, vallási vezető, szektavezető, mester; zsarnok, diktátor, elnyomó, egyeduralkodó, autokrata; bűnöző, gonosztevő, imposztor, gyilkos, bérgyilkos, terrorista; öngyilkos, öngyilkos merénylő, kamikaze; vezeklő, bűnbánó, bűnhődő; emberrabló, fogvatartó, zsaroló; elvetemült rajongó, zaklató, bántalmazó, megerőszakoló, pedofil; domina, szadista, mazochista; strici, madám; virológus, onkológus, belgyógyász, proktológus, urológus, szülész-nőgyógyász, nemigyógyász, sebész, patológus, diagnoszta; paleontológus, régész, ásatásvezető; kutató, felderítő szakember; kriminológus, nyomozó, magándetektív; boncmester, hullaszállító, temetői dolgozó, ravatalozó munkás.

Analóg állat: minden élősködő és vérszívó; a mérgező ill. mérges, dögevő, baljós kinézetű, fekete színű vagy nagyon szívós állatok — szúnyog, kullancs, tetű, bolha, atka, ágyi poloska, bögöly; kígyó, pók, skorpió, darázs, nyílméregbéka; afrikai marabu, keselyű, hiéna; varjú, holló, fekete hattyú, nagy kárókatona, halálmadár (kuvik); patkány, mosómedve, denevér, csótány; vírusok.

Analóg növény: gombák; minden fekete színű, valamint rendkívül mérgező növény — feketelombú kígyószakáll, denevérvirág, fekete kockásliliom, kökény, áfonya, szeder, fekete berkenye, fekete bodza; ricinus, imádságbokor, gyilkos csomorika, csattanó maszlag, kaukázusi medvetalp, tiszafenyő, csucsor, közönséges fagyal, nadragulya, csíkos kecskerágó, tűztövis, sisakvirág.

Analóg fém: bizmut, természetesen is előforduló radioaktív fémek (francium, rádium), valamint minden aktinoida (mesterségesen előállított radioaktív fémek).

bottom of page